söndag 1 juli 2012

Ska nog hålla mig till det jag kan...

Igår hade mamma och jag några trevliga timmar på Röda Korsets mötesplats i Ljusdal. Vi har ju valt att kaffebrödet alltid ska vara hembakat och det innebär ju att det också måste bakas. Jag upptäckte att det var utplockat bland småkakorna och alltså bakdags. Det där med att baka är verkligen inte min grej, men det känns som om jag också måste försöka ibland och inte bara säga att nu är det slut igen!

Sagt och gjort - jag satte i gång och igår kväll lyckades jag få till 50 st hyfsade kokostoppar. De har jag stoppat i kakburk och i morgon lämnar jag in dem. Idag fick jag för mig att jag skulle göra nån mjukkaka också och började med en mix till morotskaka jag hade. Bara att tillsätta vatten & då kunde det ju nästan inte misslyckas. Och faktiskt blev morotskakan både fin och god (måste ju prova om man ska bjuda någon annan)...


Stärkt av två lyckade bakningsprojekt var jag inte nöjd (vilket jag förstås borde ha varit), utan ville testa en rabarber- och kardemummakaka som jag tyckte lät jättegod. I början gick allt som det skulle, men sedan sprack den nyinköpta morteln, så det blev en snabb utryckning till affären för att köpa mald kardemumma istället (tur jag bor nära).

Eftersom jag är väldigt ovan med att baka läser jag alltid recepten slaviskt, men denna gång var det verkligen en nackdel. Jag har nu i efterhand förstått att 1½ dl bakpulver inte på något sätt är en normal mängd i en kaka. Kaos i ugnen är en fin omskrivning om vad som hände... Som tur var befann jag mig i köket när det började pysa över alla breddar i ugnen och hann skjuta in långpannan under formen så själva ugnen klarade sig hyfsat.



Men det gjorde inte gallret och långpannan - det lär ta ett tag att få dem rena. Sockerkaksformen får jag troligtvis aldrig ren så den åkte i soporna med största delen av kakan fortfarande fastklistrad. Jag trotsade det tråkiga utseendet och smakade lite, men fy så illa det var. Smakkombinationen rabarber & kardemumma är god, men det lär dröja ett tag innan jag testar den igen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar