onsdag 7 december 2011

Hårt slag för den ideella sektorn...

Att EU-kommissionen genom åren har kommit med mer eller mindre dåliga förslag och propåer har vi fått vänja oss vid. Rakheten på gurkorna eller storleken på jordgubbarna är nog sådant vi inte glömmer i första taget - inte heller förslaget på snusförbud.

Men frågan är om inte det senaste - om att häva momsbefrielsen för föreningar är det som kommer att kunna slå hårdast mot våra svenska ideella föreningar. Tänk er alla idrottsföreningar som måste momsredovisa varenda korv de säljer vid planen/rinken/arenan, alla hjälporganisationer som måste lägga till moms på lotter, skänkta prylar som säljs på olika slags marknader och loppisar eller kanske till och med i en förlängning moms på en medlemsavgift. Läs mer på dn.se

Det är svårt nog att driva en förening som bygger på ideellt engagemang idag, så vad kommer att hända om EU-kommissionen driver igenom en momsplikt för föreningarna? Inte lär det bli lättare i framtiden. Är de förändrade momsreglerna som är på förslag ett missriktat försök att stävja eurokrisen? Varför ska i så fall ideellt verkande föreningar vara med att betala ett från början dödsdömt projekt? En gemensam valuta för hela Europa - är inte det en utopi när vi har i grunden så olika valutasystem och inställning till ekonomi?

Nej, nu får det snart vara slut med alla gallematias från styrande håll i EU-kommissionen. Vi måste ha ett föreningsliv som fortfarande är momsbefriat - annars finns det en klar risk att vårt nationella folkrörelsearv dör ut fortare än vi är beredda på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar