måndag 25 december 2017

Jul igen....Idag är det en slödag som det så gärna blir dagen efter julafton. Gårdagen startade med en stunds eftertanke och minnen av dem som inte finns hos oss längre. I Ljusdal tände vi ljus hos Johnnys nära och kära och sedan åkte vi vidare till Järvsö för ett besök hos pappa.Det kändes både bra, men även väldigt konstigt och tomt att åka till askgravlunden för  det.Efter dessa besök var det dags att åka upp till mamma. Där möttes vi av en liten fröken som var överallt och skulle visa alla mormors tomtar på en och samma gång. 

Vi åt lutfisk - nåja, syrran och jag fick hemlagade köttbullar istället - och till efterrätt blev det trädgårdshallon och glass.Sen var det dags för julklappar och det var så kul att se lilla frökens förtjusning över alla julklappar som fanns under granen och hur många som faktiskt var hennes. När vi sen skulle se på Kalle och hans vänner blev det väldigt tydligt att det nog är vi vuxna som är mest intresserade. Clara brydde sig inte så mycket - det var roligare med julklapparna.Till kaffet fick vi sällskap av Jocke och det kändes bra. Sen åkte vi hemöver för att äta lite och förbereda för kvällens besök i Sillerbo. Bland annat skulle jag göra klart de pannacottor jag hade börjat med igår.16 finfördelade skumtomtar och 5 dl grädde lades i en kastrull. Man rör om hela tiden och när grädden börjar bubbla vrider man ner värmen till lägsta läge och fortsätter röra tills alla skumtomtsbitar har smält. Röran hälls sen upp på portionsglas eller bägare och får stelna i minst 2 timmar.Det sista man gör är att garnera med en delad skumtomte. Riktigt mumsigt! 

Vi for så vidare och förstås var lilla Oskar medelpunkten och han verkade njuta av det! När julklappsöppningen tog vid stod det klart att Sigge inte skulle låta oss öppna utan hjälp. Snören är ju så kul! Men de är också farliga för små kattmagar så det gällde att hålla koll på honom.Det blev en rätt sen kväll så idag blev det en slö och sen morgon. Vi behövde nog det kändes det som.Eftermiddagen tillbringades hos Astrid med årgångsjulmust. Den var god som vanligt, men kryddningen med kanel funkade inte riktigt hela vägen.Fast det var ju inte årgångsmusten som var grejen utan den årliga juldagstraditionen med julskinka och bruna bönor. Ja, du läste rätt och jag lovar att det är mycket godare än det låter.Till efterrätt fick vi ostkaka från Sidskogen med grädde och hjortronsylt. En riktig fest med andra ord. Nu blir det soffläge resten av kvällen och repris - vet inte för vilken gång i ordningen, men den är fortfarande lika kul - av Sällskapsresan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar