måndag 26 december 2016

Så är glada julen slut...i alla fall för i år


Med musik i källaren är det dags att lägga årets jul till handlingarna. Mycket har handlat om familj och släkt, men riktigt så lugnt som jag hade önskat har det inte varit. Egentligen undrar jag över varför man flänger runt så mycket, men samtidigt är det skönt att ha det som det brukar. Det ligger en speciell sorts trygghet i det.


Julen i år började med dukning och iordningställande inför årets alternativ jul i fredags. Det bars bord, slogs in paket och dukades i långa banor. 


Dan före dopparedagen fortsatte med skinkmacka med årets skinka och tillagning av Janssons frestelse.


Först skulle lök och potatis skalas. De tre lökarna skivades och bryndes i mycket smör i het stekpanna. Potatisen rev jag med det grövsta delen av rivjärnet. Det går fortare än att skära den och är lättare att få hela frestelsen saftigare så.


Sen la jag potatisen i en ugnsfast form och varvade potatislager med ansjovis och lök.


Slutligen kokades grädde och mjölk upp och hälldes över formen tillsammans med ansjovisspadet från tre burkar. Allt toppas med ströbröd och smörklickar. Allt gräddas i 1 1-2 timme på 175 grader.


På julaftonens förmiddag var det så dags att färdigställa kvällens dessertkaka. 


Lite sen i starten blev jag eftersom jag hade glömt att köpa kakao och då blev det en sväng till Ljusdal för att inhandla det. Men det var inte så dumt för då lyckades vi få tag i risgrynsgröt som ju var slutsålt i både Järvsö och Ljusdal dagen innan.


Väl hemma igen var det dags för bakning och tack och lov fick jag hjälp av Johnny att smälta chokladen.


Först vispades smör och socker ihop och och sen tillsattes smält choklad, kakao, salt, ägg och mjöl.


Smeten breddes ut i en form och gräddades i 18 min i 175 grader. Här finns receptet i sin helhet: https://www.coop.se/recept--mat/recept/a/after-eight-taarta/


Medan jag bakade pysslade far och son med att skära skinka till julgröten som vi skulle äta till lunchgröten.


Eftermiddagen och kvällen tillbringade vi i Sillerbo hos Johnnys bror.


Igår var det så dags att fira nästa "julafton" i Järvsö den här gången. I år var granen där barnsäker då Clara ju vill klämma och känna på allt. Så mamma hade stickat julkulor.


Efter lutfisklunch (Eva och jag åt köttbullar som vanligt, men Clara plockade lutfisk från mormors tallrik och det var tydligen väldigt gott) var det ostkaka på menyn. Alltid lika gott och det tyckte även Clara som fick smaka för första gången. Hon äter det mesta lilla fröken.


Efter maten var det dags för julklappsutdelning och det var förstås väldigt spännande.

På hemvägen stannande vi till i Ångsäter hos Kalle och Mona, men kvällen slutade långt och skönt hemma i soffan.


Dagen idag startade skönt med yinyoga på Yantra studio. Det var väldigt skönt att vara tillbaka på mattan, men det känns i kroppen att det var ett tag sen sist.


Dagen fortsatte med bruna bönor och julskinka hos svärmor. Något som länge har varit en tradition i det Walterska hemmet och som är godare än det kanske låter.


Och just nu har jag alltså fem spelglada killar i replokalen i källaren och de verkar som de kommer att hålla på hela kvällen. Men det är lite skönt att jag i alla fall har Johnny hemma. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar