torsdag 25 januari 2018

Hej busspendlarliv



Nytt år och nya rutiner. Nåja, det har inte så mycket med nytt år att göra snarare med att hjärtat har börjat en utbildning i Söderhamn och behöver bilen för att ta sig dit. Sen kan man ju fundera över hur man tänker när det läggs en utbildning för hela Norrland i Söderhamn med start kl 7 på morgonen, men nu är det så det är.



Och följden av detta är att jag numera åker buss till och från jobbet. På mornarna när jag är lite trött i ögat går det två bussar med 10 minuters mellanrum. Den första är en skolbuss som åker in efter en massa småvägar och hämtar elever både här och var. Den andra är en direktbuss. I måndags vid mitt första försök lyckades jag givetvis komma på skolturen, men nu har jag lärt mig och ser till att ta rätt buss - oavsett hur trött jag är.



Fast det blir tidiga kvällar även hos oss nu för tiden. Ganska skönt, men visst har livet förändrats en aning. Dels är vi ju numera två som ska ha matlådor varje dag och dels ringer väckarklockan mycket tidigare än före jul. Jag som är rätt trött på ögat av mig på mornarna har det lite tufft med det, men jag hoppas vänja mig så småningom.



Fast inte blir ju min morgontrötthet mindre av att man har en mysmisse bredvid sig i sängen när man ska kliva upp. Vår pälskling passar ju på att hoppa upp på husses sida så snart han har klivit upp och när det är dags för mig att gå upp är han alltid så mysig och totalt avslappnad förstås.



Snabbt och mycket är ledorden när det gäller matlagningen här hemma just nu. Rätter som har lite allt i ett är gångbara och oftast goda.



I går så letade jag fram ett recept på Nikkaluoktasoppa. Först fräste jag 300 g nötfärs i raps- och olivolja. När färsen hade fått stekyta fick 4 dl strimlad vitkål och en hackad gul lök (ska egentligen vara purjolök, men det är ju inte så gångbart här hemma) fräsa med.



Nät allt var mjukt tillsatte jag 2 msk dijonsenap, 2 msk tomatpuré, 1 lagerblad, 1 liter vatten och 2 köttbuljongtärningar. 



Allt fick koka i 10 minuter och det luktade verkligen gott i köket. När koktiden hade gott tillsatte jag 1 msk kinesisk soya och smakade av med salt och nymalen svartpeppar. Sist lyfte jag kastrullen av värmen och klippte ner 5 kvistar persilja.



Soppa är ju alltid lite godare om man har smörgås med och i går kände jag för att lyxa till det lite, så jag skar formfranska i trianglar och bredde margarin på. Lade ost mellan två trianglar och gratinerade i några minuter på 225 grader i ugn.



Trots att vi var tre som åt oss mätta blev det två rejäla matlådor över. Sånt gillas just nu!
Maten var klar och vi kunde börja äta på 20 minuter - det är ett plus.



Idag var jag väldigt osäker på vad jag skulle hitta på i köket, men jag kände mig fisksugen så fisk fick det bli. 6 filéer av alaskapollock (egentligen var det 8 i påsen, men med en skrikande och tiggande katt klättrandes på benen i köket hamnade de två minsta i bitar i Suddens matskål) la jag i en ugnsfast form. Jag kryddade med citronpeppar och salt, la en burk potatis runt filéerna och strödde över en strimlad gul lök och 20 delade gula och röda cocktailtomater.



Slutligen strödde jag över en påse riven ost och hällde över 4 dl grädde. Sen gräddades det i 25 minuter i 200 graders ugn. Smaskigt och även idag blev det två rejäla matlådor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar