söndag 18 november 2012

I helgen tror jag SJ har slagit alla rekord...

Usch - just nu känner jag mig verkligen som värsta gnällfian, men denna helg går till historien som en av de värsta på mycket länge... Jo, jag vet att försenade tåg hamnar i kategorin i-landsproblem, men ändå...

Av miljöskäl har man ju fått lära sig att tåget är absolut bäst & jag försöker verkligen resa klimatsmart, men tror att jag måste börja tänka om. I alla fall på sträckor där det inte finns alternativ till just SJ... Visst, ibland händer det oförutsedda saker, men en helg med totalt 7 timmars försening när den totala antalet restimmar (förutsatt att allt funkar som det ska) ska vara 11,5 timmar är allt annat än ok.

Med allt som har hänt under resorna i helgen börjar jag verkligen undra över om Karlstad verkligen var den optimala studieorten! Tur att universitetet verkar bra och att föreläsaren var en av de bättre jag har haft med ett engagemang som verkligen smittade! Annars har jag nog - föga genomtänkt, men ändå, övervägt att hoppa av efter de senaste resdygnen.

En föraning fick jag egentligen redan när jag försökte boka biljetter! Det var inte det lättaste, men tack vare tågkompaniet lyckades jag i alla fall få en tur- och returresa bokad. Och så länge jag åkte med tågkompaniet (x-tåget & tåg i bergslagen) i fredags var det inga problem. Mardrömmen började i Hallsberg när det var dags att kliva på ett SJ-tåg!

Det kom inget tåg & först en kvart efter ordinarie avgång kom information om att tåget var försenat... Det har slagit mig under hela helgen hur dålig information det har varit! På grund av att jag uppgav mobilnr när jag bokade biljett har jag fått info via sms (och då ibland bara några min efter ordinarie avgång) men då har oftast stationerna inte skyltat om & inga utrop i högtalare har gjorts förrän efter minst en halvtimma efter ordinarie avgång - där krävs det verkligen en skärpning.

Hur som helst - i Hallsberg blev jag sittandes och totalt blev jag två timmar försenad till Karlstad (på en resa som tog 1,40 i effektiv restid). Kan komma på rätt många roligare saker att syssla med en fredagkväll än att sitta på en träbänk i Hallsberg och lyssna på två killar som hade supit bort biljetter och plånbok. Min enda tröst var att jag i alla fall inte skulle till Falun. De stackare som skulle dit fick sätta sig på en buss 21,30 - undrar när de var hemma?

Strax efter 23 kom jag så till Karlstad och kunde checka in. Så skönt att lägga sig i en renbäddad säng och glad över att jag inte skulle vara på universitetet förrän 10.15 dagen efter. Lördagens resande gick smärtfritt, men så skulle jag ju bara mellan centrala Karlstad och universitetet...

Så skulle jag då hem i förmiddags och efter en härlig hotellfrukost begav jag mig till stationen. 5 minuter innan tåget skulle gå fick jag ett sms med SJ som avsändare. I det stod att tåget var försenat & inget mer. Inte ett beklagande, inte någon som helst ytterligare information & framför allt ingen ny beräknad ankomsttid. Sedan skjöts tiden fram med 5 minuter i taget under hela tiden tills tåget kom.

I slutändan blev vi ungefär 2 timmar sena från Karlstad och väldigt tidigt insåg jag ju att någon vidare resa hemöver 13,56 skulle det ju inte bli, men kanske skulle jag hinna med nästa norrlandståg. Det var i alla fall vad jag trodde tills det blev tvärnit i Södertälje. Där visade det sig att ett tåg brann på centralen i Stockholm och allt var evakuerat. Ingen visste när vi skulle komma vidare...

Tack och lov blev stoppet inte allt för långt och trots att det luktade rejält med brandrök när vi kom fram hade tågen börjat gå... Vi som kom med Karlstadtåget fick gå direkt & hämta de nya biljetterna som var utskivna och låg och väntade. Men den utlovade likvärdiga ersättningsbiljetten uteblev förstås.... Den bokade första klassbiljetten blev en andra klass utan betalt internet och i lekvagn...

Men tack vare serviceinriktad personal på tåget fick jag i alla fall tillgång till gratis Internet och uppgraderades från lekvagn till tyst avdelning. Och trots allt sitter jag ju på ett fungerande (peppar, peppar...) snabbtåg så kaffet kan jag kanske vara utan. Att köpa det är heller inget alternativ då bistron har fått med sig trasiga bryggare.

Nu ser jag bara fram emot att komma hem och lägga mig i min egen säng och just nu skulle jag ljuga om jag sa att jag ser fram emot nästa helgs inplanerade tågresa till Stockholm, men det går väl över. Jag tror mig i alla fall ha identifierat ett av Sveriges värsta yrken - det måste vara tågpersonal. Måste verkligen beundra alla som jobbar ombord och som orkar vara snälla och trevliga - försening efter försening - förstår inte hur ni orkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar