lördag 28 april 2018

Mat i kvadrat



Ibland när andan faller på trivs jag extra bra i köket. Jag har haft några sådana dagar nu och det har väl delvis att göra med att pollenallergin har börjat göra sig påmind för i år.


Förra veckan önskades det pannkakahär hemma och det är ju inte riktigt min favorit även om det kan funka ibland. Det blev tjockpannkaka med bacon och ost. Med grädde och lingonsylt funkade det faktiskt riktigt bra.


Medan pannkakan stod i ugnen kokade jag vatten som jag hällde över citronskivor och färsk ingefära - för nu skulle jag verkligen skrämma bort resterna av förkylningen. Det räcker sp bra med allergin.


Köksinspirationen har dock fortsatt och näst på tur var korv stroganoff. Ibland man tur och får tag i riktigt god falukorv och då är det roligt att göra något annat än att steka till makaroner. 


I min stroganoff har jag förutom tärnad falukorv, gul lök i lite större bitar, krossade tomater, grädde, basilika, svartpeppar, salt och tomatpuré. Till det äter vi gärna rött ris eller matvete.


Det är ju inte bara vi som ska ha mat. Även Sudden försöker jag se till att det är annat på menyn till än kattmat. Ofta smakar han gärna vår mat, men riktigt fest för honom när jag har någon snäll människa som erbjuder gädda.


Härom dagen låg det tre stora gäddor och väntade när jag kom hem. Jag vet att många ser det som en delikatess, men här hemma är det kattmat. Så det var bara att ta ur, stycka i bitar och koka innan den något tidskrävande rensningen tar vid. Allt till ackompanjemang av en jättesugen katt. Den här gången var det tack och lov mycket rom för honom att smaska på medan han väntade.


Innan allergin slår till med full kraft brukar jag försöka göra minst en sats nässelsoppa - det är ju så gott. I år trodde jag dock att jag skulle få hoppa över det då det var så mycket snö kvar, men i början av veckan började det tina med rekordfart och jag hittade faktiskt tillräckligt för att göra lite soppa.


För rensade jag nässlorna och förvällde dem i några minuter i kokande vatten. Sen hällde jag av vattnet och la de förvällda nässlorna i en kastrull med en grönsaksbuljongtärning, 5 dl vatten, 3 dl grädde och en fjärdedels gul hackad lök. När det hade puttrat i ungefär 8 minuter smakade jag av med svartpeppar, salt och basilika. 


Det fick puttra några minuter till och sen mixade jag med stavmixer direkt i kastrullen. Soppan serveras sen med kokta ägg. Riktigt gott blir det och mycket extra järn är välkommet.


Jag har väldigt svårt att slänga mat och vill gärna försöka att använda rester så mycket det går. Vi hade ätit grillad kyckling någon kväll innan och av resterna fick det bli en pastasås. Jag delade kycklingen och hackade en gul lök. Det fick fräsa i stekpanna och få färg innan jag hackade soltorkade tomater och hällde över dem och grädde.


Sen kryddade jag med basilika, svartpeppar och rev över färsk parmesan. Till det kokade jag pasta gjord på gröna ärtor.


Pastan var väldigt speciell i smaken - eller rättare sagt den smak som inte riktigt fanns, men det funkade tack vare mycket salt i vattnet och många smaker i såsen.


Veckan avslutades i går med 90-årskalas för Johnnys mamma och vår present var dagens smörgåstårtor. Jag hade fått önskemål om en silltårta, men då jag var rädd att det inte skulle räcka med en valde jag att även göra en med tonfiskfyllning. 


I förrgår kväll gjorde jag rörorna så att tårtorna skulle få stå och gotta till sig över natten. Silltårtan hade en röra på kokt ägg, rödlök, matjessill, gräddfil, majonnäs, créme fraishe och torkad dill.


Tonfiskröran gjorde jag på tonfisk, finhackad rödlök, créme fraishe, majonnäs och citronpeppar.


Båda rörorna spred jag sedan ut på hönokakor och toppade med bredbar ost - typ Philadelphia. De fick sedan gotta till sig över natten.


Igår morse var det så dags för garnering och det är ju så jätteroligt. 


Silltårtan hann jag tyvärr inte ta en bild på innan den började skäras i, men till den valde jag ägg, rödlök, gul och röd snackspaprika, skogschampinjoner, rädisor, gul tomat, stora blåbär och physiallis.


Till tonfisktårtan valde jag ost, orange, gula och röda tomater, kiwi, gul snackspaprika och rosblad. Jag fick massor av beröm både för utseende och smak och det år ju alltid kul när det blir lyckat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar