lördag 12 maj 2018

Vatten, stan är full av vatten...


Ja, Robban Brobergs gamla låt känns som om den vore skriven för den här våren. Det är verkligen vatten överallt. Fast det kanske man kunde ana av vinterns rejäla snödämp. Det sägs att kulmen av översvämningar ännu inte är nådd trots att vägar och broar redan ligger under vatten på sina håll. Tur att vi bor högt i alla fall. 


Det är fascinerande, men också nästan lite otäckt att se vattnets kraft. Helt plötsligt har vi ett eget vattenfall i Laforsen. Det fångade jag och många med mig är vi var på mosippejakt förra helgen och vad jag hör är det ännu mer vilt nu.


Mosippor hittade vi också trots att det var en hel del snö kvar där vi letade.


Lite överlevare är det allt - mitt i det fortfarande blöta efter snön står de där som små solar.


I onsdags stängdes Bäckebobroarna av för biltrafik och det var nog lika bra, för när man stod ute på broarna kände man av vattentrycket rejält. Det virvlade och drog under fötterna och man kände verkligen vattnets kraft.


Även i Järvsö far vattnet fram. Nere vid kyrkan är det väldigt tydligt och båthuset för kyrkbåten står snart helt i vatten. Tur att gravarna ligger på högre mark.


Annars har våren kommit långt. Vi upptäckte till vår glädje att på tomtens nedre terass - där Johnny och Jocke röjde i höstas - har vi massor av blåsippor (jag räknade till ett 60-tal). De har förmodligen funnits där jämt, men nu fick de plats att växa och synas.


Mellan allergiattackerna har jag fixat lite i trädgården. Det har ju varit en del lediga och fina dagar för det nu, både första maj och Kristi himmelsfärd på veckodagar som det har varit i år.


Men att värmen håller i sig har jag inte riktigt vågat lita på så det har mest blivit frosttåliga växter än så länge. Tomaterna - ja, de får tills vidare stå kvar i det miniväxthus Johnny har byggt.


Så klart har det ju blivit en hel del mat också. Helstekt fläskfilé är en favorit då den till största delen klarar sig själv. Det känns lyxigt att kunna krydda med egenodlad rosmarin och (köpta) chiliflakes. Jag ansar köttet från de största senorna och sen får det steka i ugn på 225 grader tills det är genomstekt. Den här gången räckte det med 30 minuter.


Till delade jag förkokta potatisar som kryddades med salt, mer rosmarin och ströbröd. De fick plats i ugnen samtidigt. 


Medan maten skötte sig själv så nöp jag ihop en smuldeg till rabarberpaj. Hittade lite rabarber i frysen och blev så sugen.


Hann också röra ihop en sås till köttet innan det var färdigt i ugnen. 2,5 dl grädde, en burk gräslöksost och fem drag med pepparmixkvarnen (rosépeppar,  grönpeppar och kryddpeppar). De fick puttra tills osten smält.


Vi har även passat på att testa grilla struts, men det blir nog ingen återkommande rätt här hemma. Smaken var lite för speciell.


Nässelsoppa och makaronipudding har även det funnits på menyn de senaste dagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar