söndag 10 april 2016

Skyndar mig att uppleva våren medan jag kan
Idag passade vi på att grilla ute - eller i alla fall steka ute över öppen eld. Vi tog Jocke och Simon med oss och åkte iväg till en sjö i närheten. Lite kallt var det ska jag erkänna, men jättehärligt ändå. Man kan ju klä på sig! Pollensäsongen är igång så jag snorar rejält, men tack och lov är det ett tag kvar innan björken börjar så jag får passa på att njuta utomhus medan jag kan. 


Nu är röken bortduschad och både tvätt- och diskmaskinen har fått sitt så jag hade faktiskt lite tid att slöa framför TV:n också.  Kvällen har vi avslutat i relaxen och nu ser  jag verkligen fram emot morgondagens yoga.

Våren har som sagt kommit långt med tranor, svanar, tussilagon, krokusar och blåsippsknoppar. I väntan på att nässlorna ska komma upp gjorde jag spenatsoppa i min Crock-pot förra helgen och den blev riktigt bra.  Det är riktigt skönt att den sköter matlagningen medan vi gör annat. 


Så klart kan man också göra soppan i vanlig kastrull, men det blir lite mer pass då. Jag använde en påse spenat fryst i block, ca 10 stora färska basilikablad, två grönsaksbuljongtärningar, 1 liter vatten, 2 dl mjölk och smakade av med salt och nymalen svartpeppar. Till soppan åt vi ägghalvor.


Det blev så pass mycket att både jag och Jocke fick matlådor. Gott blev det, men nu längtar jag till nässlorna.

I torsdags hade jag sån tur att jag fick tag i ännu mer hemägg, så trots att jag var sen hem efter Röda Korsmöte så bakade jag en bärkaka med blåbär.


Mitt i baket kom jag på att jag tinade kräftor i kylskåpet som behövde komma i lag till fredagens kräftätande som jag ju hade lovat Jocke. Så samtidigt som jag hade kakan i ugnen hällde jag 3 liter vatten, 3 dl grovsalt, 2 msk rörsocker, 2 msk fryst dill och en flaska öl (det fick bli ljus lager då det var det enda som fanns hemma) i en kastrull och kokade i 10 min. När lagen hade svalnat öppnade jag kraftpaketet och gissa om jag fick sällskap i köket när lukten spred sig.


Några lösa skjärtar blev jag tvungen att dela med mig av till Sudden som klättrade efter mina ben. Kräftorna fick stå i lagen på balkongen över natten.


Och jösses så gott det var! Inte alla fredagar det blir sånt fredagsmys vill jag lova.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar