måndag 6 februari 2017

Annorlunda lördag


Vi har länge pratat om att det skulle vara kul att åka till Mackmyra och i går blev det så av. Vi tog tåget till Gävle och blev skjutsade till destilleriet av syrran och lilla C.


Jag insåg redan när vi kom att jag skulle  behöva utmana min höjdrädsla rejält, eftersom gravitationsdestilleriet är nio våningar högt och delvis har glasfasad, men det är en senare historia.


Rundturen började i skogslagret där vi fick möjligheten att känna doften av alla privatlagrade tunnors angels share (den del av whiskyn som dunstar under lagringen). Jösses så gott det doftade i lagringsrummen. Från skogslagret hämtade vi också den tunna vi skulle få vara med och fylla.


Johnny fick bära tunnan tillbaka till destilleriet och till tappningsrummet.


Tappningen där är fortfarande till viss del manuell och hantverksmässig. Bland annat fylldes tunnan via manuell pumpning.


När tappningen var klar var det så dags att utmana den där höjdrädslan. Ja, vi skulle högst upp i destilleribyggnaden och starta den egentliga rundturen. Tack och lov var det hiss som gällde och jag märkte inte av hur högt upp jag var förrän jag klev ut ur hissen. Så det gick bättre än jag trodde.


Jäskaren var många och den första tanken gick faktiskt till ett mejeri, även om jag ju visste vad som fanns i dem.


Några våningar ner kom vi så till den bildmässiga höjdpunkten. De två kokningspannorna i koppar. Kalla mig nörd, men jag tycker att de är väldigt vackra.


Sista delen av turen ägnades åt skillnaden mellan huvud, hjärta och svans i spritsammangang. Huvudet är råsprit som luktar ok, men är väldigt stark. Svansen är förorenad, luktar illa och är närmast oljig i konsistensen. Hjärtat är det som efter lagring blir whisky och luktar redan så här tidigt i processen riktigt gott.

Rundturen slutade i restaurangen och trots att det var intressant saknades det där lilla extra. Det märks att Mackmyra har växt väldigt snabbt de senaste åren och jag måste säga att jag saknade den personliga touch som alltid fanns så länge det var småskaligt och bolaget fortfarande fanns kvar ute i Mackmyra bruk. Mycket av det genuina försvann med flytten in till Gävle känns det tyvärr som.


Dagen avslutades med lek med lilla C, fika hos syrran och ett besök hos min "måstebutik" Gefle Choclaterie - där jag äntligen fick tag i Gaiapraliner - en riktigt trevlig bekantskap.


Det är inte bara Johnny och jag som har varit på äventyr i helgen. Även förlovningsringen åkte på en egen tur då den passade på att rymma under tvötthanteringen och åkte med i maskinen. Tack och lov hittade jag den igen då det var det första som kom ut ur maskinen när den skulle tömmas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar