söndag 17 januari 2016

Älggryta och en slö lördag

Idag har det varit en klar och solig vinterdag. Som gjort för härliga promenader om det inte hade varit för kylan. -21 grader lockar inte till långa promenader direkt. Dock var vi ut en sväng för att hjälpa Johnnys mamma att städa bort julen, några ärenden och ta en fika med Helen och mysa med alla hennes fyrfota vänner.


Morris fann sig väl till rätta i Johnnys knä. Men hjärtat började sjunga på De sista ljuva åren - ja då fick han en blick av Morris som sen drog som en avlöning. Det märks vad de tycker om dansband på Hornevägen 😉

När vi kom hem kände jag att jag frös rejält. Skulle väl ha gjort som Sudden och hållit mig inne hela dagen.


För att tina upp tog vi en kaffe och sen bestämde jag mig för att ta tag i den disk som jag inte riktigt har hunnit med dubbla jobb hela veckan. Och för att riktigt få tillbaka värmen började jag laga älggryta som vi tänkte äta som kvällsmat.


Jag hade redan tidigare tinat upp ca 500 g grytbitar av älgkött. Dem putsade jag och skar till mindre bitar. Ja, några av dem hamnade i Suddens matskål! Sen fräste jag köttet i en blandning av olivolja och flytande margarin.


Jag kryddade med mejram, citrontimjan, enbär, salt och grovmalen svartpeppar. Med i grytan fick även tre lagerblad, en burk hela körsbärstomater (med avhällt spad) och syltlök åka med.


Sen var det dags för två tredjedels tetra mustigt rött vin och ca 2 dl grädde. Det hela fick koka upp och sedan sjuda i 2 och en halv timme.


Det går bra att lämna grytan på spisen och göra annat emellan, men man måste hålla lite koll så att vätskan inte tar slut.

Det går lika bra med grytbitar av nöt, men då kan man ta lite mindre vin så att inte köttsmaken försvinner helt av det mustiga vinet.

Jag serverade grytan med vildris för det känns lite nyttigare än vitt sådant. Till efterrätt åt vi glass med nykokt - fortfarande varm - hallonsylt.


Sen var det soffläge för oss och fåtöljläge för Sudden.


Nu hoppas jag på lite bättre utetemperatur i morgon för vi behöver röra på oss lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar