fredag 4 september 2015

Världen brinner


Flyktingkatastrofen i Medelhavet har visserligen pågått en längre tid nu, men de senaste dagarna har bilder så outhärdliga att människor gråter öppet när de ser dem spridits till oss via media. Den lilla döda pojken på stranden i Turkiet har på något satt väckt en medkänsla och humanism i våra hjärtan som saknar motstycke sedan tsunamin drabbade Sydostasien de där juldagarna 2004.

Fakta förutom det är att idag befinner sig drygt 60 miljoner människor på flykt. På flykt från sitt hem och det de trodde var deras trygghet. Det är mer än 6 gånger Sveriges befolkning och av dessa 60 miljoner är 30 miljoner barn. Barn som kanske både föds och dör under flykten.

Det pratas i vissa grupperingar om att vi tar emot för många människor som är på flykt, men faktum är att Europa tar emot en promille av världens flyktingar - de allra flesta kommer inte längre än till grannlandet om de inte lever i ständig flykt och press i sitt eget krigshärjade eller av konflikt söndrade land.

Jag känner vanmakt och känslan av att inte räcka till är stor - ändå har jag sedan länge valt att engagera mig i en organisation som ger en glimt av hopp i allt det hopplösa. Kanske kan jag bidra till att någon får en lite drägligare tillvaro, får äta dig mätta eller hittar en försvunnen mamma, pappa, bror eller syster.

Du kan också hjälpa till! Det finns många sätt att skänka en gåva eller ge av din tid. För mig har det alltid varit naturligt att välja Röda Korset på grund av många faktorer, men några av dessa är neutraliteten, det faktum att vi finns över hela världen och att det är behovet och inget annat som ska styra. 

Vill du hjälpa men har svårt att veta hur har jag startat en egen insamling via Röda Korset som du gärna får delta i! Här är direktlänken dit: http://egeninsamling.redcross.se/pa-flykt/8-4923

Skulle du hellre vilja bidra med din tid till vårt arbete kan du hitta frivilliguppdrag i vår frivilligdatabas här: http://frivillig.redcross.se/gui/index.aspx

Kom ihåg att alla kan skillnad på sitt sätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar