söndag 28 september 2014

Grönsaker, skog och människor på flykt



Oj, vilken varierande helg jag har haft! Den började med mickelsmässmarknad på Stene där det fanns gott om fina och fräscha lokalproducerade produkter. Lyckades hitta såväl squash som palsternackor och svart majrova. Så endera dagen blir det grönsakssoppa i mitt kök!


Via höstmarknad på hembygdsgården här i Ljusdal blev det sen en skogstur. Det är så lugnt och skönt i skogen och där kan jag verkligen koppla ner, bara vara och hämta kraft. Fast jag blir också lite ledsen när jag ser vilka sår skogsbolagen gör i vår natur. Det är nästan så jag inte hittar i den skog jag besökt regelbundet i flera år. 


Dock hittade jag lite svamp, men det är bara att konstatera att rekordskördar blir det inte frågan om i år. Desto roligare blir det när man då hittar litegrann. Funderar på om lördagens skörd ska gratineras med squash eller smörstekas med strimlad vitkål och gul lök. Får se vad jag känner mest för när det är dags. 


Tror förresten att jag hade sällskap på min skogspromenad av endera en ekorre eller en fågel, för jag tror jag räknade till sju kottar i skallen och att flera träd skulle träffa just mig i huvudet med kottar känns aningen osannolikt.

Idag var det så dags för något helt annat! Röda Korset i Sveg hade anordnat en temadag på temat människor på flykt och första punkten på deras agenda var ett föredrag i just Människor på flykt.

 
Trots att jag var tvungen att åka tidigt (för mig) på en söndagmorgon såg jag fram emot det. Inte blev det värre av att naturen var intagande vacker under resan - klädd i höstskrud som den är.


På vägen hem tog jag med mig en varm känsla av en atmosfär där man vill framåt och förändra saker i positiv riktning. Att jag sen fick en massa beröm för sättet jag presenterade mitt ämne på - ja, det bidrog ju också till känslan. 

När jag sen var på väg hem kostade jag på mig en avstickare till Ytterberg för att titta på utsikten. Och jag blev inte besviken! 



Inte bara utsikten utan även byggnaderna var slående vackra och jag ångrar inte min avstickare. 


Det blev ytterligare ett stopp innan jag landade hemma! Kunde inte låta bli att stanna och fota Älvros vackra kyrka. 

När jag sedan landade hemma pockade en envis förkylning på uppmärksamheten så när jag hade kelat lite med Bosse som jag kattvaktar några dagar blev det en liten middagslur och nu nyser, hostar och snyter jag mig om vartannat och hoppas på att jag mår bättre och att febern är borta när jag vaknar i morgon.


fredag 26 september 2014

Gratinerade rödbetor

Hösten alla grönsaker gör att jag tycker det är så roligt att testa nya maträtter och experimentera i köket. Igår var det rödbetornas tur! 


Jag förkokade fyra lite större rödbetor i ca 10 min (de ska bli mjuka, men inte falla sönder). Rödbetorna ska jag sedan i tjocka skivor och la i en smörad ugnsfast form. 


Sen gjorde jag en fetaostkräm på 1 1/2 burk créme fraishe och ett block fetaost som rördes ihop och så smaksatte jag med mald vitlök.


Röran bredde jag ut över rödbetorna i ett tjockt lager. 

Sedan fick det gratineras i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Det är jättegott att äta som det är, men jag åt kalkonskivor till och det funkade bra.



tisdag 23 september 2014

Kycklingryta med trattkantareller



I går kväll insåg jag att det började bli dags att ta hand om de rensade trattisarna så att de inte blev förstörda. Dock kände jag att jag har ätit så mycket squash ett tag så någon squashrätt blev det inte den här gången... Istället lagade jag en kycklinggryta på mindre än 15 minuter. 

Först fräste jag en hackad gul lök och grovhackade trattisar (ca 1 liter) i lite flytande margarin på hög värme.


Jag tärnade två stora kycklingfiléer - som jag hade tinat i kylskåpet över dagen - och lät dem steka med de sista minuterna (så att de blev genomstekta). 


Sen tillsatte jag tre strimlade soltorkade tomater och en liten burk créme fraishe. 


Som avslutning smakade jag av grytan med mald torkad vitlök, basilika, chilipulver och Himalayasalt. 


Jag åt grytan med tomater, men vill man ha det ytterligare lite matigare tror jag matvete, råris eller quinoa skulle funka bra. 

söndag 21 september 2014

Höstfunderingar i ljusskenet

Det blev höst över en natt! Visst, färgerna har vi haft ett tag liksom dimman, men i morse var det verkligen HÖST när jag vaknade. Grått, ruggigt och regnigt mötte mig på andra sidan rutan. En dag när det var skönt att kunna stanna inne och kura under en filt i soffan och tända massor av ljus. 


Dagen idag har varit en dag för eftertanke och jag kan inte låta bli att fundera över om vädret konspirerar på något sätt för att spegla hur jag känner mig just nu.

Är rätt låg och är också inne i en period när jag funderar mycket på livet och hur det har blivit - undrar också en del över mina val eller kanske snarare över resultaten av dem. Även om allt inte har blivit så som jag hoppades är jag trots allt inte säker på att jag skulle göra annorlunda i det stora hela om jag hade fått chansen.

En sak som dock är tuff och hantera just nu är att så mycket av det som man själv inte har haft någon möjlighet att förändra när jag var uppe i det har lämnat så djupa spår att jag fortfarande kan må dåligt över det. Där finns det en hel del att göra, men att jobba med det gör ont och tar massor av ork och energi. 

Så mycket ork att jag ibland önskar att jag kunde trycka på paus för mitt övriga liv, men så fungerar det ju av förklarliga skäl inte. Vardagen måste ju också få ta plats i livet även om balansgången ibland kan bli på gränsen till outhärdlig, så hoppas och tror jag att det kommer bli ljusare på andra sidan av allt arbete jag gör med mig själv just nu. Måste tro det, annars vet jag inte riktigt hur jag ska orka slutföra detta.

tisdag 16 september 2014

Höstens skörd ger matglädje

Jag har alltid gillat hösten på grund av allt härligt som kan skördas då. I helgen var det marknad på Rosehills och eftersom jag numera bor granne smet jag ner och köpte på mig lite grönsaker. 



Dagen innan hade jag varit i Järvsö och också fått med mig lite grönsaker och idag var det så dags att ta tag i att börja använda lite av dem till matlagning. 

Eftersom jag numera har en ganska liten frys fick det räcka med två rätter idag. Båda innehöll squash, men då den ena var helvegetarisk använde jag nötfärs i den andra.

Nötfärsgratinerad squash

Först brynde jag ca 250 g nötfärs, 5 cm slantad purjolök och 2 dl gula kantareller så de fick färg och yta. Sen tillsatte jag en burk crème fraîche. Röran smakades av med salt, vitlök och basilika. 


Medan blandningen puttrade ihop på låg värme skalade jag och skar upp squashen. Sedan varvade jag squash och nötfärsröran i en ungsfast form. Jag avlutade med att hälla över lite matlagningsgrädde och strö över gratängost. Innan formen ställdes i ugnen i 200 grader i ca 30 min toppade jag med paprikapulver.



Gratinerad broccoli med squashröra


Jag började att fräsa 1 dl slantad purjolök med tärnade squashbitar samtidigt som jag förvällde 300 g broccoli.


Purjolöks- och squashfräset redde jag av med lite matlagningsgrädde som jag smulade ner torkade trattkantareller i och smakade av med basilika och torkad vitlök. 


Broccolin fick rinna av i ett durkslag och sedan la jag den i en ungsfast form och hällde över squash, purjolök och sås. Även denna form toppade jag med gratängost och hällde över lite matlagningsgädde. Gratineras i ugn vid 200 grader i ca 20 min.

Nu har jag sån tur så min nya ugn är stor och bred, vilket gjorde att jag kunde gratinera båda rätterna samtidigt.



 I morgon - eller kanske lite senare i veckan - får jag ta hand om rödbetorna och jag funderar på att gratinera dem med fetaostkräm, fast det får jag återkomma om.

torsdag 11 september 2014

Nötfärsröra

För några veckor sedan köpte jag nymalen och väldigt fin nötfärs hos Hälsingestintan. Jag paketerade och frös in och det känns lite lyxigt att ha paket att kunna ta fram. Så gjorde jag i går kväll och idag gjorde jag en färsröra. Snabbt gick det också - att kunna äta efter 10 minuter känns bra när man vet att man har lagat allt själv. 


Jag använde 250 g nötfärs som jag brynde i en kastrull. När allt hade fått stekyta hällde jag på en tetra avrunna kikärtor och en tetra basilikakryddade krossade tomater. Det fick puttra ihop ett tag och sedan smakade jag av med torkad basilika och lite salt. Till sist tillsatte jag en tetra bönmix (den jag använde innehöll borlotti-, canellloni- och kidneybönor) och lät de puttra med så att de blev varma.

Jag åt röran tillsammans med tomater, men vill man ha något mer till tror jag matvete eller råris är gott till.